11 راز بالانس فن

مفیدترین و کوتاهترین متن فارسی در رابطه با بالانس فن ارائه توسط اساتید “آوان پایش”

1. از روی مقدار وزنه‌ی بالانس می توان به کیفیت ساخت فن پی برد. اگر فن ساز هستید بهتر است در 2 مرحله آن را بالانس کنید.

  • در مرحله‌ی اول برای بالانس فن سعی کنید به شل کردن پیچ‌های نافی و بستن آنها با ترتیبی که فن به سمت مخالف محل نابالانسی کشیده شود، کمی مقدار وزنه را جبران کنید.
  • انطباق شفت و نافی را تا حد امکان کم کنید. در آن صورت با جا زدن خار مقدار نابالانسی افزایش نمی یابد.
  • اگر برای ساخت فن از برش لیزری استفاده می کنید، سعی کنید خارها و سوراخهای اتصال پره ها به هاب و شرود را فیت بگیرید. البته نه تا حدی که مونتاژ نشود.
  • پروسه ی تراشکاری شفت را طوری انجام دهید که نیاز به برداشت شفت از روی سه نظام و برعکس کردن آن نباشد. تراشکارها می دانند چه می گوییم.

2. مواظب فن هایی که کوپلینگ دارند باشید.

  • بیشتر کوپلینگ ها ریخته گری شده و نابالانس هستند. این یک نابالانسی خاموش است که روی سیستم تاثیر می‌گذارد. شما فن را بالانس می کنید اما باز هم می لرزد. زیرا کوپلینگ می تواند نابالانس باشد.
  • ناهمراستایی کوپلینگ ها در فن ها بعد از نابالانسی دومین ایراد پر تکرار است. اگر فکر می کنید با تیغ کاتر و فیلر به تنهایی می توانید کوپلینگ را همراستا کنید باید بگوییم در مواقع زیادی جواب نمی دهد. مگر اینکه کارفرما از شما کیفیت نخواهد. خلاصه اینکه خیلی از عیب یابی فن ها به همین ناهمراستایی ختم میشود.
  • ناهم راستایی می تواند در تسمه و پولی های فن ها هم اتفاق بیوفتد.

3. اگر نافی نسبت به شفت کج باشد تا حدی می توان لرزش را با بالانس دینامیک کم کرد.

  • اما لنگی پروانه را خواهید داشت. اگر قرار است این موضوع را بپذیرید پس باید فضای بین هاب و دیواره ی پشتی حلزونی و شرود و دیواره ی جلویی حلزونی را کمی افزایش دهید. این کار راندمان فن شما را پایین می آورد.
  • نشانه ی این ایراد این است که پروانه وزنه ی غیر عادی را طلب می کند
  • این جمله طلایی را به خاطر بسپارید: اگر با چشم لنگی فن را ببینید اما این لنگی لرزش یا صدای غیر عادی ایجاد نکند، و در عین حال فن خروجی هوای مناسب را ارائه کند هیچ کس نمی تواند بگوید فن خراب است. حتی اگر لنگی را با چشم ببینید. اگر کسی گفت خراب است، پاسخ بدهید: چرا؟ طبق کدام معیار؟

4. دور نبودن شفت را تا حدی می توان با بالانس استاتیک رفع کرد.

اما نباید وزنه ی اصلاحی طوری باشد که نسبت به وزن کل ایمپلر زیاد باشد. منظورمان از “زیاد” را خودتان معنا کنید.

5. بهترین بالانس فن زمانی انجام می شود که مونتاژ نهایی شده باشد.

اگر پروانه یا همان ایمپلر را روی دستگاه بالانس صنعتی بالانس کنید، بعد آن را سر جای خودش نصب کنید به دلیل خطاهای مونتاژ دوباره تا حدی نابالانس می شود. پس یهترین حالت ممکن بالانس بعد از مونتاژ نهایی است.

در بسیاری از تجهیزات سنگین حتی بلند کردن و حمل و نقل نابالانسی را نتیجه میدهد، به همین دلیل یک بار هم در مقصد و محل بهره برداری بالانس می شوند.

6. فن هایی که ابعاد بزرگ یا سرعت چرخشی بالا دارند را باید قبل از مونتاژ نهایی روی ماشین بالانس صنعتی بالانس کرد.

تولید این تجهیزات هر چقدر هم با دقت صورت پذیرد، به دلیل ابعاد بزرگ یا دور بالا (یا هر دو) باز هم دچار نابالانسی می شوند. اگر از همان اول این تجهیزات را روی محل نهایی بالانس کنید نه تنها ایمنی کار پایین می آید بلکه امکان آسیب جدی به یاتاقانها و استراکچر و بروز لقی پایه فن وجود دارد.

7. فن های پلاستیکی مانند فن 206، پراید، پژو و … فقط به صورت تک صفحه ای بالانس می شوند.

اگر نافی یا شفت الکتروموتور (اینترنال یا اکسترنال) این تجهیزات کج نباشد، حتما با بالانس تک صفحه ای به نتیجه می رسید. اگر نشد بدانید کار از جای دیگر لنگ است. این موضوع در رابطه با انواع فن های بکوارد و فوروارد به ضخامت کم نیز صادق است.

8. وزنه ی بالانس بزرگ را بین هاب و دیواره‌ی حلزونی جوش کنید.

  • البته در این صورت باید وزنه ی بالانس فن را کمی پهن در نظر بگیرید و مرکز وزنه را روی مرکز محل روبروی نابالانسی قرار دهید.
  • قرار دادن وزنه ی سنگین روی لبه‌ی پره ها یا روی شرود باعث زوزه کشیدن فن خواهد شد.
  • یک حقیقت تلخ: وزنه ی بالانس هر چه بزرگتر باشد، کیفیت ساخت شما کمتر بوده است.

9. نابالانسی آخرین عملیات تولیدی یا تعمیراتی روی فن است.

بعد از بالانس، انجام هر گر گونه آچار کشی، سنگ زنی، جوشکاری، ضربه، حتی رنگ آمیزی می تواند دوباره فن را نابالانس کند. قبل از قرار دادن فن توی کارتن آن را بالانس کنید. اگر وزنه ها را جوش می کنید، فقط روی سیاهی جوش دوباره رنگ بزنید.

10. اگر بتوانید سیستم را بالانس استاتیک کنید (در حالتی که پره تا دور نامی می چرخد) بسیار بهتر از انجام بالانس دینامیک است.

بالانس دینامیک برای تجهیزی مناسب است که نابالانسی دینامیکی دارد. اگر با بالانس استاتیکی لرزش فن برطرف می‌شود، بالانس دینامیکی آن غیر قابل قبول است. در بالانس دینامیک ما حد اقل 2 وزنه روی بخش دوار نصب می کنیم که معایب زیر را به همراه دارد:

  • وزنه ی بیشتر یعنی ایجاد نویز سیالاتی بیشتر. شاید تا حالا پیش آمده است که یک سیم را روی هوا بچرخانید. در چنین شرایطی صدای چرخش به جهت شکافتن هوا مشخص است. حال فرض کنید یک وزنه ی اضافه قرار است در بخشی از پروانه نصب شود و با سرعت 1500 دور در دقیقه بچرخد.
  • ریسک جدا شدن بیشتر در آینده و جدا شدن وزنه ی بالانس یعنی ایجاد نابالانسی. همچنین کاهش ایمنی کارکرد تجهیز.
  • در صورتی که تجهیزی که نیاز به بالانس استاتیکی دارد با روش دینامیکی بالانس شود، احتما دارد سیستم بالانس به شما وزنه های خیلی سنگین پیشنهاد بدهد که نصب آنها روی بخش دوار غیر منطقی است.

11. اینستاگرام ما را دنبال کنید

avan.payesh

مطالب مرتبط

مشاوره بگیرید