توضیح اینکه در فارسی به بخش مرکزی و دوار الکتروموتور روتور گفته میشود. اما در معنای تخصصی، به بخش دوار هر تجهیزی روتور گفته می شود. برای مثال بالانس روتور توربین. منظور ما از “روتور” همان معنای آن در فارسی میباشد.بالانس روتورها پس از تولید در کارخانه روی ماشین بالانس صنعتی انجام میشوند. در صورت عدم آسیب و ضربه به ندرت در طول کارکرد دچار نابالانسی میشوند، مگر اینکه روی آنها تعمیراتی صورت پذیرد.
در رابطه با دیگر روتورها از جمله بالانس روتور ژنراتور اینجا بخوانید
خدمات بالانس روتور الکتروموتورها
- بالانس انواع روتور تا وزن 4 تن در کارگاه بالانس شرکت آوان پایش صورت میپذیرد.
- انجام بالانس روتور در محل.
- تمامی کارها دارای پروتکل بالانس میباشند. مواردی که در پروتکل بالانس قید میشود در اینجا آورده شده است.
- ساخت ماشین بالانس صنعتی روتور.
- ارائهی دستگاه بالانس پرتابل.
بالانس روتورهای سنگین
دارای دریچه روی DE و NDE برای اضافه کردن وزنه روی روتور بعد از راه اندازی
این روتورها به جهت روشهای مونتاژ و یا نوع تعمیر و نگهداری، در سمت شفت خروجی (DE) یا سمت فن (NDE) دارای درچه برای بازدید و انجام تعمیرات هستند. این روتورها علاوه بر کارخانه و روی ماشین بالانس صنعتی، روی یاتاقانهای خودشان توسط دستگاه بالانس روتور پرتابل هم بالانس میشوند. تغییرات وزنهی بالانس برای آنها از طریق دریچه ها صورت میپذیرد.
بدون دریچه جهت بالانس
این روتورها برای بالانس حتماً باید روی ماشین بالانس صنعتی نصب و بالانس شوند.
بالانس روتورهای سبک
روی ماشین بالانس صنعتی انجام و سپس مونتاژ میشوند.
بالانس دینامیکی روتور
اصولاً به جهت بالا بودن ضخامت ( همان ارتفاع استوانه) این تجهیزات باید به صورت دینامیکی بالانس شوند. بالانس این تجهیزات به صورت ثقلی صحیح نیست. برای آشنایی با انواع بالانس این مقاله به شما کمک میکند.
استاندارد بالانس روتور
بالانس روتور را میتوان تحت استاندارد ISO 1940 انجام دارد. این استاندارد به طور کل مربوط به بالانس تجهیزات دوار میباشد. با استفاده از طبقهبندی موجود در استاندارد و کلاس روتور میتوان مقدار نابالانسی آن را ارزیابی نمود.
نحوه بالانس روتور
بالانس روتور پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. بهترین مسیر برای بالانس روتورهای سنگین، این است که در زمانی که کاربر ارتعاشات بالا در الکتروموتور را میبیند، الکتروموتور را تحت آنالیز ارتعاشات قرار داده تا از ریشهی قطعی ارتعاشات مطلع گردد. تمامی لرزشها مربوط به نابالانسی نیست. اگر کاربر سریعاً تصمیم بگیرد سیستم را بالانس کند، شاید در هنگام بالانس به این نتیجه برسد که اصلاً مشکل الکتروموتور نابالانسی نبوده است.
اما اگر امکان چرخش روتور مهیا نیست، و لرزش بالا در سیستم مشاهده شده است، بهتر است با توجه به شواهد و شرح حال اپراتور و تستهای اولیه نسبت به بالانس آن اقدام نمود. نحوهی بالانس روتور به صورت دو صفحهای یا همان دینامیکی انجام میشود. در این روش ابتدا سیستم راه اندازی شده و داده برداری اولیه صورت میپذیرد. سپس با نصب وزنهی آزمایش روی صفحهی اول داده برداشت میشود. همین کار برای صفحهی دوم تکرار میشود. مقدار وزنهها و زوایای آنها محاسبه و روی صفحات سمت شفت خروجی و سمت مخالف آن نصب و سیستم تست میشود. برای آشنایی با مراحل بالانس دینامیک (دو صفحهای) با دستگاه BK1 این فیلم را تماشا کنید.