عیب یابی تخصصی گیربکس
گیربکس قطعه ای است که برای ایجاد تغییرات در سرعت دوارانی یا گشتاور مورد نیاز استفاده می شود.
علائم خرابی گیربکس
دلایل رایج این امر عبارتند از: ویسکوزیته پایین (رقیق شدن) و اسکازین یا نیاز به تنظیم مجدد کابلها و اتصالات شیفتر یا کلاچ، وقتی قطعه ای درست کار نمیکند، صدا به طور خودکار شروع میشود.
گیربکسها از ابتدای تولید مشکلات خاص خود را به همراه داشتهاند. اما از آنجایی که تعمیر آنها مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی هست و لازم است به آن توجه ویژهای شود.
1- عدم تنظیم دنده
دنده اتوماتیک چیزی نیست که در اختیار همه باشد و به لطف خودروسازان داخلی این سیستم گیربکس دستی همچنان در کشورمان پابرجاست. با وجود سادگی ظاهری، این سیستم پتانسیل ایجاد مشکلات عمده را دارد و یکی از آنهاجانرفتن دنده است.
احتمال بروز این مشکل در هر مرحلهای وجود دارد؛ چه در زمان شروع حرکت و چه هنگام تعویض دنده در سرعت بالاتر. چنین مشکلی میتواند ناشی از فشار کم روغن، ویسکوزیته نامناسب یا حتی کلاچ باشد.
2- بوی سوختگی
احساس بوی سوختن روغن گیربکس. به اندازه بوی خودش شیرین نیست. و نشان دهنده مشکلی مانند داغ بودن گیربکس شماست. زیرا تنها وظیفه این روغن کاهش اصطکاک قطعات جداکننده در این سیستم نیس و نقش کولر را نیز ایفا میکند.
البته در برخی از گیربکسها از مینی رادیاتور نیز استفاده میشود. که برای خنک سازی این مایع تعبیه شده و احتمال بروز مشکل را به کمترین حد ممکن میرساند. اما پایین بودن سطح روغن یا استفاده از روغن بیکیفیت میتواند چنین مشکلاتی را ایجاد کند.
3- صدای گیربکس
صدای خاص گیربکس هنگام تعویض دنده را همه ما شنیدهایم و با آن آشنا هستیم. بنابراین هر صدای متفاوتی به راحتی قابل تشخیص است و باید در نظر گرفته شود.
وجود چنین صدایی مانند مشکلات قبلی میتواند ناشی از روغن گیربکس باشد و احتمالاً با بررسی آن قابل حل است. پس به یاد داشته باشید که این تنها روغن موتوری نیست که تنوع زیادی در بازار دارد و باید در انتخاب روغن گیربکس مناسب دقت کرد تا دچار مشکلات بزرگتر نشود.
با این حال، این تنها علت نیست. و شنیدن چنین صدایی میتواند نشان دهنده مشکل بزرگتری باشد. ساییدگی و خوردگی قطعات، این زمانی اتفاق میفتد که قطعات متحرک باعث حرکت سایر قسمتها شود. چنین مشکلی باعث خوردگی و فرسودگی قطعات میشود. و هزینه زیادی روی دست شما میگذارد. بنابراین لازم است با شنیدن صدای غیرعادی از گیربکس به تعمیرکار خود مراجعه کنید.
4- نشت روغن
مشاهده نشت مایع گیربکس یکی از سادهترین راهها برای تشخیص اینکه آیا گیربکس خودروی شما نیاز به توجه دارد. روغن واسکازین برای گیربکسهای اتوماتیک و توانایی آنها در تعویض دنده حیاتی است. بنابراین یک لکه روغن کوچک در کف پارکینگ میتواند به سرعت به یک مشکل جدی تبدیل شود. هنگام بررسی مایع گیربکس های اتوماتیک دقت کنید. که رنگ آن تیره نباشد و بوی روغن سوخته ندهد.
در این صورت باید به تعمیرگاه رفته و آن را تعویض کنید. گیربکسهای دستی باید از طریق درپوش روی گیربکس بررسی شوند. در این صورت اگر مشکوک به نشتی واسکازین هستید، از تعمیرکار بخواهید که نشتی را پیدا کرده و آن را برطرف کند.
5- کلاچ شل
این مشکل بیشتر در نوع دستی گیربکس رخ میدهد. و شامل عدم رها شدن صفحه کلاچ با وجود فشار دادن پدال توسط راننده است. به این ترتیب راننده نمیتواند دنده را عوض کند. چون کلاچ رها نمیشود .و به چرخش در امتداد موتور ادامه میدهد. چنین حالتی را میتوان از طریق. صدای “خرخر” و ساییدن ناشی از حرکت نکردن چرخ دنده تشخیص داد.
6- بررسی چراغهای هشدار دهنده
باید به چراغهای هشدار توجه کنید، چراغ هشدار موتور یکی از نشانههای مشکل در گیربکس شماست. اما همیشه اینطور نیست و میتواند دلایلی غیر مرتبط با گیربکس داشته باشد. اما بهتر است محتاط باشید. در نسل جدید خودروها، سنسورهایی داریم. که عملکرد موتور را زیر نظر دارند و هرگونه مشکل را از طریق چراغهای هشدار اطلاع میدهند. این سنسورها بسیار حساس و دقیق طراحی شده است. و بنابراین میتوانند چیزهایی را که از دید شما پنهان میمانند را تشخیص دهند. پس باید به آنهاتوجه کافی داشته باشید.
کلام پایانی
گیربکس یکی از قطعات مهم در عملکرد حرکت خودرو است و اگر دچار خرابی یا نقصی شود .در عملکرد سایر قطعات نیز تأثیر میگذارد. بنابراین لازم است. هرگونه علائم مربوط به خرابی گیربکس یا سایر قطعات را جدی بگیرید. تا از هزینههای اضافی و تعویض جلوگیری شود.